Ενόχλησε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου
Σε δηλώσεις το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η ομιλία του Προκαθημένου περιέχει πολλές διαστρεβλώσεις και δημιουργεί για ακόμα μια φορά αχρείαστες εντάσεις με απαράδεκτες θέσεις τόσο για τις διαχρονικές τοποθετήσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια, όσο και πιο συγκεκριμένα για τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
''Διπλή είναι η λύπη και η απογοήτευση μας γιατί έγινε προσπάθεια να στηριχθούν οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου σε μια στρεβλωμένη δήθεν πολιτική Μακαρίου. Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος μπλέκει το εγκώμιο του Μακαρίου, τελικά με τις θέσεις που υποστηρίζει τον ακυρώνει'', πρόσθεσε.
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Μακάριος υπήρξε ο πολιτικός ηγέτης που προασπίστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου ενάντια στις ξένες επιβουλές, ο ηγέτης που υποστήριξε την πολιτική του «εφικτού» έναντι της επικίνδυνης πολιτικής του «ευκταίου», που αντιπάλεψε τα ακραία στοιχεία τα οποία με τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις και την εθνικιστική τους ρητορεία τελικά άνοιξαν τις κερκόπορτες στον Αττίλα. Υπήρξε ο Μακάριος - συνέχισε - ο πραγματικός ηγέτης που προχώρησε στη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1977 με τον Ντενκτάς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό.
Η θέση που εξέφρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσθεσε, ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ''συνοψίζει όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις'' αποτελεί προσβολή για τον Εθνάρχη Μακάριο, προσβολή για τον Σπύρο Κυπριανού που προχώρησε στη σύναψη της δεύτερης συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου, αποτελεί προσβολή για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος σύνηψε τη συμφωνία της 8ης του Ιούλη, η οποία αναφέρεται ρητά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αποτελεί προσβολή για όλους τους Κύπριους Προέδρους που επεδίωξαν αυτή τη λύση και αποτελεί προσβολή για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τη λύση αυτή.
''Θέλουμε για ακόμα μια φορά να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς, στο πρώτο σημείο, αναφέρεται η επιδίωξη για ‘μια ανεξάρτητη αδέσμευτη δικοινοτική ομόσπονδη δημοκρατία’, ενώ στο δεύτερο σημείο αναφέρεται στη δημιουργία δύο περιφερειών που θα διοικούνται από κάθε κοινότητα, κάτι που στη συνέχεια από το 1980 ορίστηκε ως διζωνικότητα με την αξιολόγηση Βάλντχαϊμ''.
Εάν υλοποιηθεί η θέση του Αρχιεπισκόπου ότι η συνέχιση των συνομιλιών για λύση θα οδηγήσει σε χειρότερες εξελίξεις για τον τόπο, άρα λογικά η εισήγηση για διακοπή των συνομιλιών, θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης. Η εγκατάλειψη των προσπαθειών για λύση, είπε, θα οδηγήσει στην παραμονή χιλιάδων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, στην ανεξέλεγκτη εισροή χιλιάδων εποίκων και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. ''Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε ως Ελληνοκύπριοι σήμερα''.
Εμείς, συνέχισε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποτίναξη της κατοχής από τις πλάτες του λαού και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Θα συνεχίσουμε, ανέφερε, να εργαζόμαστε στηριζόμενοι πάντοτε σε απαραβίαστες αρχές, διεκδικώντας τα δίκαια του λαού μας.
Είναι πολύ καλά γνωστό ότι τα μεγάλα αλλά ψεύτικα λόγια, οι εθνικιστικές ρητορείες, οι μαξιμαλιστικοί και ανέφικτοι στόχοι του ''ευκταίου'', ο ακραίος εθνικισμός και το ιδεολογικοπολιτικό μίσος έναντι μιας μερίδας του πληθυσμού οδήγησαν το 1974 στο φασιστικό πραξικόπημα και στην προσπάθεια εξόντωσης του Μακαρίου, ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα στον Τούρκο εισβολέα και στην καταστροφή, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
''Ας θάψουμε αυτά τα καταστροφικά ιδεολογήματα μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας''. Η αναγκαία οφειλόμενη τιμή στον Πρόεδρο Μακάριο, κατέληξε ο Χρίστος Χριστοφίδης, είναι η εμμονή στο δρόμο που χάραξε για τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η εμμονή στην πολιτική του εφικτού για τη σωτηρία της πατρίδας...
ikypros
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου