Άλλες μαρτυρίες από τη σπαρασσόμενη Λιβύη, αναφέρουν πως ξένα στρατεύματα, από τη Τυνησία, το Τσαντ, και το Μαρόκο, συμμετέχουν στη καταστολή των διαδηλωτών. Κάποιοι μιλάνε ακόμη και για στρατιώτες από την Αιθιοπία και τη Σομαλία, που περιπολούν στη Τρίπολη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Zimbabwe Mail, στρατεύματα έχουν σταλεί και από τη Ζιμπάμπουε, της οποίας ο πρόεδρος Robert Mugabe είναι στενός φίλος και σύμμαχος του Καντάφι.Ένα ναυλωμένο ρωσικό αεροσκάφος κατέφτασε στο Harare πριν μερικές ημέρες και αναχώρησε την επομένη, γεμάτο ειδικές δυνάμεις της Ζιμπάμπουε και με προορισμό τη Λιβύη. Την είδηση αυτή αναφέρει η εφημερίδα Zimdiaspora. Ο υπουργός Άμυνας Emmerson Mnangagwa της χώρας ρωτήθηκε επ αυτού στο κοινοβούλιο, αλλά δεν επιβεβαίωσε ούτε και αρνήθηκε την πληροφορία. Παρέπεμψε μάλιστα στον υπουργό Εξωτερικών. Την επομένη, ο Mnangagwa επανήλθε, λέγοντας πως βάσει της νομοθεσίας περί εθνικής άμυνας της Ζιμπάμπουε, απαγορεύεται η αποστολή στρατευμάτων σε άλλη χώρα. Αμέσως όμως έσπευσαν κάποιοι να του υπενθυμίσουν, πως το 1999, η Ζιμπάμπουε απέστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν τη κυβέρνηση Kabila, στο Κονγκό.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Καντάφι αποτελεί τον πιο φανατικό πολιτικό σύμμαχο του Mugabe στις παναφρικανικές Συνόδους, και όπως λέγεται τον έχει συνδράμει με εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επανεκλεγεί. Οι δυο χώρες έχουν υπογράψει αρκετές εμπορικές συμφωνίες, και η Ζιμπάμπουε τροφοδοτείται ενεργειακά από τη Λιβύη. Στο παρελθόν, ο Καντάφι επισκέφτηκε τη Ζιμπάμπουε, και μάλιστα εμφανίστηκε στη πρωτεύουσα Λουσάκα σε αυτοκινητοπομπή γεμάτη από νέγρες γυναίκες σωματοφύλακες από τη Νουβία. Στη διάρκεια της εν λόγω επίσημης επίσκεψης, ο Καντάφι παρότρυνε τους Ασιάτες μουσουλμάνους της χώρας να προχωρήσουν σε ιερό πόλεμο εναντίον της μικρής λευκής μειοψηφίας της χώρας.
Η φιλία μεταξύ των δυο ηγετών είναι τόσο ισχυρή, που πολλοί θεωρούν τη Ζιμπάμπουε ως τη χώρα στην οποία μάλλον θα καταφύγει αυτοεξόριστος ο Καντάφι. Ήδη φιλοξενείται εκεί ο πρώην δικτάτορας της Αιθιοπίας Mengistu Haile Mariam.
Πάντως δεν είναι επίσημα βεβαιωμένο, ή έστω διασταυρωμένο ότι στρατεύματα από τη Ζιμπάμπουε ή από κάποιο άλλο αφρικανικό κράτος συμμετέχουν στη καταστολή της εξέγερσης, για λογαριασμό του λιβυκού καθεστώτος.
Στη Λιβύη κατοικεί σημαντικός αριθμός μαύρων, ειδικά σε περιοχές της Νοτίου Λιβύης, και αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι στρατιώτες που κάποιοι ίσως μπέρδεψαν με ξένους μισθοφόρους. Πάντως υπάρχουν αρκετοί από το Τσαντ, που σε παλαιότερες συγκρούσεις μεταξύ Λιβύης και Τσαντ πήραν το μέρος της πρώτης, και για αντάλλαγμα τους προσφέρθηκε η λιβυκή υπηκοότητα, σπίτι, και εργασία.
Με όλα αυτά που εξελίσσονται στη χώρα του, θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε αν όντως ο Καντάφι κατέφυγε στη χρήση Αφρικανών μισθοφόρων προκειμένου να διασωθεί.
S.A. - Global Post /antinews.gr
Στη φωτογραφία άγνωστης εθνικότητας οπλισμένος άνδρας στο δρόμο προς τη Zawiya, 30km δυτικά της Τρίπολης (Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2011).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου