Απομονωμένος ο Καντάφι, προσπαθεί με άγρια καταστολή να κρατήσει υπό τον έλεγχό του την Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη, καθώς μεγάλες ανατολικές εκτάσεις της χώρας έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, με τις ένοπλες δυνάμεις είτε να τρέπονται σε φυγή είτε να τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών.
Για περισσότερους από 600 νεκρούς κάνουν λόγο πληροφορίες που είναι αδύνατο να διασταυρωθούν. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του εξετάζει τη λήξη όλων των αναγκαίων μέτρων για να σταματήσει το λουτρό αίματος και η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, αφήνοντας ανοιχτές όλες τις ερμηνείες. Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε δηλώσει θα ζητήσει από την ΕΕ την άμεση επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη.
Χάνει τη Λιβύη ο Καντάφι - Πάνω από 1000 οι νεκροί
Η Βεγγάζη, το προπύργιο της εξέγερσης και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, είναι η πρώτη απελευθερωμένη πόλη της χώρας και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των εξεγερμένων, όπως επίσης και οι πόλεις Αζνταμπίγια, Μιζουράτα, Σαμπράτα και Ζαουίγια, με την τελευταία μόλις 50 χλμ από την Τρίπολη. Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.
«Η εξέγερση προκάλεσε περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη», τόνισε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος από το φθινόπωρο βρίσκεται στη Γαλλία, για λόγους υγείας, και του οποίου οι λιβυκές Αρχές ζητούν την έκδοση στην Τρίπολη. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα. Η ομιλία του την Τρίτη ήταν η ομιλία κάποιου που έχει χάσει. Είναι μόνος του», επισήμανε ο Ελ-Μισμάρι και πρόσθεσε πως στην διάρκεια της ομιλίας αυτής ο Καντάφι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ειδικό προστατευτικό για το κεφάλι. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φυγή χιλιάδων ξένων πολιτών με πλοία και αεροσκάφη που αποστέλλουν οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο. Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Επανεμφάνιση του υιού
Ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι, εμφανίστηκε εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση για να δηλώσει πως όλα είναι «φυσιολογικά». «Τα λιμάνια, τα σχολεία και τα αεροδρόμια είναι όλα ανοιχτά» είπε. «Το πρόβλημα βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές. Η ζωή είναι φυσιολογική. Αδέλφια, οι Λίβυοι πρέπει να ενωθούν σε αυτή την εθνική μάχη», κατέληξε. Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι η Τρίπολη είναι ουσιαστικά έρημη, με τον περισσότερο κόσμο να ελπίζει, οι διαδηλωτές και οι στρατιώτες που αποστάτησαν να φτάνουν από τα ανατολικά για να τους βοηθήσουν. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι μόνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι στρατιώτες, αστυνομικοί και μισθοφόροι από χώρες της Β. Αφρικής. Όλες οι τράπεζες και τα καταστήματα είναι κλειστά. Υπήρξε ένα γραπτό μήνυμα το πρωί της Τετάρτης προς τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας το οποίο ανέφερε ότι όλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, δεν πρέπει να πάνε για δουλειά. Ένας κάτοικος της Τρίπολης τον οποίο επικαλείται το BBC, δήλωσε: «Ελπίζω οι κάτοικοι να μην πάνε για δουλειά – μπορεί να είναι ο δικός μας τρόπος για μια ειρηνική διαμαρτυρία – θα μείνουμε όλοι σπίτια μας επ’ αόριστον».
Τον εγκαταλείπει η αυλή
Παράλληλα η πίεση που δέχεται από τους κόλπους του ίδιου του καθεστώτος του ο Καντάφι, μεγαλώνει. Ο άνθρωπος που θεωρείτο ο υπ’ αριθμόν δυο στην ηγεσία της Λιβύης, ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές αλ-Αμπίντι, συγκαταλέγεται στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που προσχώρησαν στην αντιπολίτευση, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση στο στρατό «να υπηρετήσει το λαό και να υποστηρίξει την επανάσταση και τα δίκαια αιτήματά της». Επίσης, με στο πλευρό των εξεγερμένων τάχθηκε και το μέλος της επαναστατικής επιτροπής της Λιβύης, Αλί αλ Σαχούλι, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο Καντάφι πιθανόν να προχωρήσει σε σαμποτάζ των υποδομών της χώρας, περιλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας και των τραπεζών. Παράλληλα, έχουν χαθεί τα ίχνη του Μουσταφά αλ Χαρούμπι, ηγετικής μορφής της παλαιάς φρουράς, ο οποίος λέγεται ότι έχει φύγει από την Τρίπολη και είναι άγνωστο πού βρίσκεται ένας ακόμη έμπιστος του Καντάφι, ο Χουεϊλντί αλ Χμεϊντί, του οποίου η κόρη έχει παντρευτεί έναν από τους γιους του συνταγματάρχη. Δεκάδες Λίβυοι διπλωμάτες ανά τον κόσμο έχουν επίσης παραιτηθεί, πιάνοντας την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν από το καθεστώς όσο υπάρχει ακόμη χρόνος. Λεπτομέρειες για το ποια είναι η κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν ελάχιστες, αλλά ο αρχηγός του στρατού και υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αμπού Μπακρ Γιουνίς Γιαμπερ, έχει από τις αρχές της εβδομάδας τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων στο Τομπρούκ, αρχιστράτηγος Σουλεϊμάν Μαχμούντ, δήλωσε πως «ενώνεται με το λαό», όπως και οι δυνάμεις που έχει υπό τις εντολές του στην ανατολική περιοχή Τζεμπέλ Αχντάρ.
Και νέες φήμες για απόδραση
Η Μάλτα διέψευσε πληροφορία που ήθελε την κόρη του Καντάφι, Αϊσα, να βρίσκεται σε λιβυκό αεροσκάφος στο οποίο δεν επετράπη να προσγειωθεί στο νησί την Τετάρτη. Ωστόσο, το Μενάς, μια λονδρέζικη εταιρεία συμβούλων για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως η σύζυγος, η κόρη, οι νύφες και τα εγγόνια του Καντάφι έχουν εγκαταλείψει την Λιβύη, προς άγνωστη κατεύθυνση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου