Με ελλειπή στοιχεία και μη διασταυρούμενες μαρτυρίες θέλουν να εκδώσουν πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου .
Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ , Πουργουρίδης και Γεωργίου εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτή τη προσπάθεια αυθαιρέτου συγγραφής της ιστορίας από ομάδα πολιτικών που είτε οι ίδιοι είτε τα κόμματα τους υπηρέτησαν το αγγλόδουλο κατεστημένο κατά την περίοδο προ του 1974.
Οι κύριοι Πουργουρίδης και Γεωργίου δήλωσαν ότι, « με δεδομένη την άρνηση της Βουλής των Ελλήνων και των εκάστοτε ελλαδικών Κυβερνήσεων να θέσουν στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων ''το πρωτογενές υλικό όπως τα ελληνικά έγγραφα, τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών της περιόδου, πολιτικών και στρατιωτικών και άλλα ντοκουμέντα που είναι σχετικά με την κρίσιμη αυτή περίοδο της κυπριακής Ιστορίας, η σύνταξη πορίσματος, χωρίς τα έγγραφα αυτά, θα αποτελούσε βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας''. (εδώ)
Ο κ Γεωργίου τόνισε «πως Πουθενά στους όρους εντολής , δεν παρέχεται στην Επιτροπή η εντολή για σύνταξη πορίσματος, αλλά η ξεκάθαρη εντολή, που δίνεται στην Επιτροπή, είναι η σύσταση ιστορικού αρχείου για την υπό επισκόπηση περίοδο''.
θεωρούν με λίγα λόγια αναρμόδια την επιτροπή της βουλής για έκδοση πορίσματος «κάτι που θα μπορούσε να κάνει ένα Δικαστήριο ή μια ειδική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετείχαν και ακαδημαϊκοί και που θα διερευνούσε όλες τις πτυχές και θα διασταύρωνε στοιχεία για να καταλήξει ενδεχομένως σε συμπεράσματα.»
Συμφωνούμε με τις θέσεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ διότι στηρίζονται στη λογική και την επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Η άλλη πλευρά με πρωτεργάτη τον βουλευτή της ΕΔΕΚ κ . Σιζόπουλο προσεγγίζει το θέμα με κομματικές παρωπίδες , προχειρότητα και αντιεπιστημονική μέθοδο.
Ο φάκελος της Κύπρου δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που θα τεθούν ενώπιον ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων .Για την ώρα δεν υφίσταται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Συνεπώς το άνοιγμα του φακέλου , παραπέμπεται στο μακρινό μέλλον. Μέχρι τότε ο καθένας διατηρεί τις απόψεις του για εκείνη τη δύσκολη περίοδο της κυπριακής ιστορίας.
Το ζητούμενο είναι να δούμε ποιες πολιτικές κατευθύνσεις και επιλογές οδήγησαν στη παρούσα κατάσταση και υπό ποίες διεθνείς και τοπικές παραμέτρους. Να σκεφτούμε ποια νέα δεδομένα υπάρχουν και ποίες δυνατότητες διαγράφονται. Να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν μας, που να οδηγούν στην ενότητα του λαού ενάντια στη κατοχή και τις ύποπτες επιλογές και κατευθύνσεις του κατεστημένου (πολιτικών κομμάτων και εκκλησίας).
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου