Της Π. Γιούλτση
Μιλούν την ίδια γλώσσα, μοιράζονται την ίδια αγάπη για την πατρίδα, αλλά τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Παρ' όλα αυτά επικοινωνούν τέλεια, τόσο γλωσσικά όσο και γευστικά. Αυτό που "ενώνει" Έλληνες από όλη την Ελλάδα, την Κάτω Ιταλία και την Κύπρο είναι … τα μανιτάρια, μια ιδιαίτερη γεύση, με εκατοντάδες φίλους που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Νεστόριο της Καστοριάς.
Εκεί, πριν από λίγες μέρες συναντήθηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες μανιταρόφιλοι, στο πλαίσιο της 3ης πανελλήνιας εαρινής τους συνάντησης, που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, με τη στήριξη της Νομαρχίας Καστοριάς και του Δήμου Νεστορίου. Η διοργάνωση περιλάμβανε αναζήτηση άγριων μανιταριών, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, ξυλογλυπτικής, πυρογραφίας, κεραμικής και παιδικής ζωγραφικής.
Οι δεσμοί με την Κάτω Ιταλία
"Το 1999 ιδρύθηκε στη Δυτική Μακεδονία ο πρώτος σύλλογος μανιταρόφιλων στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον αυξανόταν συνεχώς και πριν από δύο χρόνια επικοινώνησαν μαζί μας ελληνόφωνοι από την Κάτω Ιταλία που μας ``γνώρισαν`` από το Διαδίκτυο. Μας κάλεσαν τότε στο φεστιβάλ τρούφας, που πραγματοποιήθηκε στο Κοριλιάνο ντ΄Οτράντο. Εκθέσαμε τα μανιταροπροϊόντα μας και ``κλέψαμε`` τις εντυπώσεις. Πέρσι, ήρθαν εκείνοι στην Ελλάδα, μας μαγείρεψαν εκπληκτικά φαγητά με τρούφα και μας έδειξαν πώς αξιοποιούν τον δικό τους ``θησαυρό``», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 48χρονος δάσκαλος και ερευνητής μανιταριών Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν, οι δεσμοί δυνάμωσαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο Έλληνες απ' όλη τη Μεσόγειο βρέθηκαν να χορεύουν στο Νεστόριο, στους ρυθμούς των «μανιταρόκ» και των "tamburellisti di torre panduli", των μουσικών συγκροτημάτων από τα Γρεβενά και την Κάτω Ιταλία, αντίστοιχα.
«Προσπαθούμε να κρατούμε ζωντανή την επαφή με την Ελλάδα», σημειώνει από την πλευρά του, σε άπταιστα ελληνικά, ο Αντόνιο Άνκορα, γραικάνος από το Κάτω Σαλέντο, στον οποίο έχει απονεμηθεί ο τίτλος τού επί τιμή πρέσβη του παγκόσμιου ελληνισμού. «Γνωρίσαμε από κοντά τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων της Δυτικής Μακεδονίας και η επικοινωνία μας είναι εξαιρετική», αναφέρει.
Άλλωστε, το ελληνικό στοιχείο της Κάτω Ιταλίας που αριθμεί, κατά τον κ. Ανκορά, 40.000 ανθρώπους σε εννέα χωριά, αναζητά με πάθος την επαφή με την πατρίδα. Κάθε χρόνο, δεκάδες παιδιά από τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής επισκέπτονται την Ελλάδα, στο πλαίσιο κατασκηνωτικών προγραμμάτων, αδελφοποιήσεων μεταξύ Δήμων και διαφόρων φεστιβάλ, όπως αυτό των μανιταρόφιλων. Μάλιστα, εδώ και δέκα χρόνια, τα παιδιά στην Κάτω Ιταλία διδάσκονται τα αρχαία και τα νέα ελληνικά στα σχολεία τους από Έλληνες δασκάλους.
Η σχέση με την Κύπρο
Οι ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί για τα μανιτάρια της Δυτικής Μακεδονίας αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία ενός ακόμη δίαυλου επικοινωνίας, εκείνου με τους μανιταρόφιλους της Κύπρου.
«Πριν ακόμη γίνουν οι επίσημες επαφές, επικοινώνησε μαζί μου, πέρσι, ένας ιερέας, ο Σάββας Μιχαηλίδης από την Κύπρο. Ήρθε στα Γρεβενά, πήγε στον Όρλιακα όπου μάζεψε μανιτάρια, φάγαμε μαζί στη μανιταροταβέρνα και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ποικιλίες των μανιταριών», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ακολούθησαν επισκέψεις αντιπροσωπείας από τη Δυτική Μακεδονία στην Κύπρο όπου απόλαυσε τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε. Έτσι, και η κυπριακή αντιπροσωπεία, στη φετινή συνάντηση, στο Νεστόριο, ήταν πολυπληθής.
"Δεν είμαστε ελληνόφωνοι, είμαστε Έλληνες"
Η εαρινή συνάντηση των μανιταρόφιλων ολοκληρώθηκε. Οι εντυπώσεις από το ειδυλλιακό τοπίο στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα ήταν οι καλύτερες και η γεύση των μανιταριών "ένωσε" και πάλι τους απανταχού Έλληνες. "Ο τόπος σας είναι έρωτας", είπαν οι επισκέπτες από την Κύπρο, ενώ οι μανιταρόφιλοι της Κάτω Ιταλίας ψέλλισαν με συγκίνηση διά στόματος Αντόνιο Άνκορα: "Η Ελλάδα είναι η πρώτη μας πατρίδα και η Ιταλία η δεύτερη. Δεν είμαστε ελληνόφωνοι, είμαστε Έλληνες".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου