Εγκλημα σε βάρος της χώρας αποτελεί η χθεσινή δολοφονία τριών εργαζομένων από εγκληματικά στοιχεία που αιματοκύλισαν τις διαδηλώσεις των απεργών. Η κοινωνία με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις ωμότητες που μετέτρεψαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εργαζομένων σε εφιάλτη και βάζουν φωτιά στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Βαρύτατο έγκλημα σε βάρος της χώρας, που απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία, αποτελεί η χθεσινή δολοφονία τριών εργαζομένων από εγκληματικά στοιχεία που αιματοκύλισαν τις διαδηλώσεις των απεργών. Η κοινωνία με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τη διάλυση του κώδικα αξιών και την απειλή γενικευμένης βίας που κινδυνεύει να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση τη χώρα σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της. Οι ωμότητες που μετέτρεψαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εργαζομένων σε εφιάλτη βάζουν φωτιά στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Το πολιτικό σύστημα συνολικά, τα συνδικάτα και οι πάσης φύσεως εκπρόσωποι φορέων της χώρας αλλά και ο καθένας ξεχωριστά οφείλουμε να ανατρέψουμε το χάος και στη θέση του να επαναφέρουμε την ελπίδα και την αξιοπρέπεια.
Διεθνώς
Τα χθεσινά γεγονότα, πέραν της οργής, της θλίψης και της αγανάκτησης που ευλόγως προκάλεσαν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πυροδότησαν έναν νέο κύκλο αβεβαιοτήτων και αμφισβήτησης διεθνώς για το αν η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.
Η κυβέρνηση, μετά την αρχική αμηχανία, με τις ξεκάθαρες δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Βουλή έδειξε αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να επιβάλει την τάξη και να πατάξει με κάθε μέσο τις ακρότητες και τις εγκληματικές ενέργειες προκαλώντας ευθέως την αντιπολίτευση να λάβει σαφή θέση.
Πράγματι, από του βήματος της Βουλής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τη δολοφονία και τη βία ενώ αποδέχτηκαν νέα πρόσκληση του πρωθυπουργού για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Σε αυτό το κλίμα της βαθιάς θλίψης και της γενικής κατακραυγής για όσα έγιναν η κυβέρνηση επιδίδεται πέραν των άλλων και σε έναν αγώνα δρόμου για να ανατρέψει τη θλιβερή εικόνα διάλυσης που παρουσιάστηκε για τη χώρα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η βουτιά των αγορών και η πτώση του ευρώ ήταν μερικές από τις πρώτες επιπτώσεις του χάους που επικράτησε για μερικές ώρες χθες στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτοχρόνως εντάθηκαν οι κερδοσκοπικές πιέσεις στις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου με νέα άνοδο στα spreads Πορτογαλίας και Ισπανίας.
Οι εξελίξεις, μάλιστα, επανέφεραν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το δηλητηριώδες ερώτημα για το αν αξίζει να στηριχθεί η Eλλάδα καθώς -όπως εκτιμούσαν- δεν μοιάζει εύκολο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ωστόσο, με δηλώσεις τους Eυρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί στήριξαν την Eλλάδα και πέραν της συμπάθειας για τα τραγικά γεγονότα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να μολύνει την Ευρωζώνη.
Το μνημόνιο
Για να ανατρέψει τις δυσμενείς εκτιμήσεις η κυβέρνηση επείγεται τώρα να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας (όπως και αναμένεται να συμβεί) η ψήφιση του μνημονίου στη Βουλή που εξασφαλίζει το πακέτο βοήθειας στην ελληνική οικονομία και να διατηρήσει με κάθε κόστος την τάξη στη χώρα. Εκ παραλλήλου η αστυνομία προσπαθεί με κάθε μέσο να φθάσει στους υπευθύνους της χθεσινής τραγωδίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στους δράστες.
Διεθνείς διαστάσεις
Τα χθεσινά γεγονότα πυροδότησαν έναν νέο κύκλο αβεβαιοτήτων και αμφισβήτησης διεθνώς για το αν η χώρα μπορεί να τα καταφέρει. Οι εξελίξεις επανέφεραν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το δηλητηριώδες ερώτημα για το αν αξίζει να στηριχθεί η Ελλάδα καθώς, όπως εκτιμούσαν, δεν μοιάζει εύκολο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Για να ανατρέψει τις δυσμενείς εκτιμήσεις η κυβέρνηση επείγεται τώρα να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας η ψήφιση του μνημονίου στη Βουλή που εξασφαλίζει το πακέτο βοήθειας στην ελληνική οικονομία.
Στο χείλος της αβύσσου
Δραματική έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τη δραματικότερη προειδοποίηση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και στην ελληνική κοινωνία απηύθυνε, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αποτυπώνοντας σε μόλις 12 γραμμές πού βρίσκεται και πού κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα. «Η χώρα έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα στο κενό», δηλώνει ο κ. Παπούλιας και επισείει τη βαριά και αμείλικτη κρίση της Ιστορίας.
Για τον τραγικό και αδόκητο θάνατο των τριών νέων εργαζομένων ανθρώπων ο κ. Παπούλιας εκφράζει όχι μόνο την οδύνη και την οργή του, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να διαβεβαιώσει τους οικείους τους ότι η πολιτεία δεν θα αφήσει το έγκλημα ατιμώρητο.
Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.
Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης. Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου