Η αδυσώπητη πίεση στα ομόλογα "σπρώχνει" σε επίσπευση εξελίξεων
Του Γιάννη ΑγγέληΟι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα αλλά δεν αποκλείεται να επισπευσθούν όσο αφορά τη διάρκειά τους η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί να κρατήσει από 10 έως και 15 ημέρες.
Η πίεση των αγορών κεφαλαίου στα spreads των ελληνικών ομολόγων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει καταστήσει πλέον πρακτικά αδύνατη την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους στέλνοντας τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ομολόγων πάνω από το 8%!
Η επιπλοκή των εκλογών στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας έχει δημιουργήσει ισχυρά προβλήματα στην προετοιμασία του μηχανισμού δανειοδότησης από τη Γερμανία, τον μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης “δανειστή”, στο πλαίσιο των διμερών δανείων, καθώς χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε απέτυχε να περάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση ως τροπολογία σε άλλο νόμο.
Το ρολόι έχει αρχίσει να μετρά το χρόνο ανάποδα για την προσφυγή της ελληνικής Κυβέρνησης στο “πακέτο”. Ήδη στο επιτελείο της Κυβέρνησης έχουν αρχίσει οι συσκέψεις με αντικείμενο την προετοιμασία της επικοινωνιακής διαχείρισης της προσφυγής όταν αυτή ανακοινωθεί. Φαίνεται να “περπατάει” η ιδέα διαγγέλματος από τον Πρωθυπουργό, αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.
Σήμερα η τριμερής Επιτροπή Ε.Ε./ΕΚΤ/ΔΝΤ πρόκειται να επισκεφθεί ορισμένα κρίσιμα, από πλευράς δημόσιων δαπανών, υπουργεία. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τον Υπ. Οικονομικών μπήκε το πλαίσιο των “μεταρρυθμίσεων” που προτείνει η Επιτροπή και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η επιμονή ιδιαίτερα του ΔΝΤ για την περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών, την πλήρη “απελευθέρωση” των εργασιακών σχέσεων και την μετακίνηση του άξονα λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος από το ανταποδοτικό στο κεφαλαιο-ποιητικό σύστημα.
Πληροφορίες που φέρουν το επιτελείο της Κυβέρνησης να παίρνει αποφάσεις για προσφυγή στο “πακέτο” μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιβεβαιώνονται καθώς ο Υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παρ΄ όλα αυτά παραμένει αναπάντητο το πως θα αντιδράσει η Κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να συνεχισθεί με την ίδια πίεση η άνοδος των spreads και η πτώση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν προκαλέσει δραματικές απώλειες στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών μαζί και των ελληνικών τραπεζών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου