Ο φόβος νέων "Greek Statistics" φέρνει νέους συνεχείς ελέγχους
- Η Αθήνα ετοιμάζεται να δεχτεί ένα μπαράζ ελέγχων από όλους όσοι δηλώνουν «αρμόδιοι» για την πορεία βασικών δημοσιονομιικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Και ως γνωστόν, δεν είναι λίγοι το τελευταίο διάστημα
Για παράδειγμα, από έναν τέτοιο έλεγχο της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), που έγινε τον περασμένο μήνα αλλά ανακοινώθηκε τώρα, προέκυψε η νέα...αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος, το οποίο ξεπέρασε το όριο του 13%.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ
Στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε στην ελληνική πρωτεύουσα εμφανίστηκε ένα άλλο κλιμάκιο, αυτή τη φορά στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο βρέθηκε στη χώρα μας για να παράσχει συμβουλές τεχνικού χαρακτήρα. Σε ποιον να προσφέρουν συμβουλές; Στις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν μεν τον πρώτο λόγο στους ελέγχους, αλλά δεν έχουν και το απαραίτητο know how, δηλαδή τεχνογνωσία. Οπότε ζητήθηκε, ως γνωστόν, η συνδρομή της Ουάσιγκτον, η οποία προσέτρεξε αμέσως. Τέτοιες ευκαιρίες, άλλωστε, δεν χάνονται εύκολα.
Νέες... αφίξεις
Αυτή την εβδομάδα, επίσης, υπάρχει άλλη «επίσκεψη» κανονισμένη. Αυτή τη φορά από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο θα συμμετέχουν και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό το... γκρουπ των επισκέψεων θα κλείσει προς το τέλος του μήνα, με την παρουσία στη χώρα μας ενός μεικτού κλιμακίου, το οποίο θα αποτελείται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αποστολή του; Να προετοιμάσει το υλικό, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η πρώτη τριμηνιαία απολογιστική έκθεση για την πορεία εφαρμογής του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας. Τη σύνταξή της θα αναλάβει η Κομισιόν, με βάση, όμως, τα στοιχεία που θα της προσκομίσουν οι αποστολές που τον τελευταίο καιρό πηγαινοέρχονται στην Αθήνα.
«Πονηρές» συναντήσεις
Γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται με τα στελέχη τους, αυτές τις μέρες, που θεωρούνται και είναι «πονηρές» για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Κάπως έτσι προέκυψε η αναθεώρηση, προς τα πάνω, του δημοσιονομικού ελλείμματος, με ό, τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Εννοείται ότι κανείς στην Αθήνα δεν θα ήθελε να βρεθεί ενώπιον και άλλων, ανάλογων εκπλήξεων. Γι’ αυτό και η προετοιμασία που απαιτείται θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι πολύ καλό και δεν θέλει πολύ να ξαναρχίσουν οι γκρίνες για τα περίφημα Greek Statistics που οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου