Την άμεση αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η ενέργεια της FYROM να ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει στις 11 Μαΐου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης με το όνομα «Μακεδονική Προεδρία 2010»
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης επιχειρεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση για το όνομα η ηγεσία της FYROM, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει τετελεσμένα εν όψει του αναμενόμενου νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς.
Η FYROM αναλαμβάνει την 11η Μαΐου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου έχει γίνει δεκτή με το προσωρινό όνομα «The FYROM» (γι’ αυτό και αναλαμβάνει την προεδρία με αλφαβητική σειρά στο γράμμα «Τ»), αλλά ήδη η σκοπιανή ηγεσία έδειξε τις διαθέσεις της ανακοινώνοντας ότι η ονομασία της προεδρίας της θα είναι «Μακεδονική Προεδρία 2010».
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ήδη ότι η Ελλάδα θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί ο σεβασμός στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (που προβλέπουν την ονομασία FYROM) και επέκρινε την πρόθεση της γειτονικής χώρας να «ασκήσει τον ρόλο της καταχρώμενη τη θέση της προεδρίας, για να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας».
Τορπίλη
Η Αθήνα επίσης κατηγόρησε τη σκοπιανή ηγεσία ότι με τέτοιες κινήσεις «επιβαρύνει για άλλη μια φορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
Αποκαλυπτικές των προθέσεων της σκοπιανής ηγεσίας είναι οι δηλώσεις και του υπουργού Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι παρουσία του γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Γιαγκλάντ, που αποκαλύπτουν ότι η επιλογή της ονομασίας «Μακεδονική Προεδρία» δεν έγινε μόνο για συμβολικούς λόγους.
Ο κ. Μιλοσόσκι δήλωσε ότι με τις αντιρρήσεις της για τον συγκεκριμένο τίτλο η Ελλάδα δείχνει ότι οι πιέσεις της «δεν σταματούν στο συνταγματικό όνομα, αλλά προχωρούν ένα βήμα ακόμη και εισέρχονται σε μια απαγορευμένη ζώνη,των ατομικών και εθνικών δικαιωμάτων του αυτοπροσδιορισμού και της εθνικής ταυτότητας».
Ο κ. Μιλοσόσκι ουσιαστικά προβάλλει τη γνωστή σκοπιανή θέση ότι, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία σε ένα όνομα, η χρήση του όρου «μακεδονικός» ανήκει στη χώρα του, καθώς άπτεται των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού και εθνικής ταυτότητας.
Με μεγαλύτερη σαφήνεια ο πρόεδρος της FYROM Γ. Ιβάνοφ επανέλαβε την απόλυτα ανελαστική σκοπιανή θέση τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να «αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και μακεδονικό έθνος».
Nίκος Μελέτης
Αρχική Πηγή: ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου