ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Συμφωνία για τους όρους του δανείου

Print
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:45 09/04/10

Οι υφυπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης συμφώνησαν για τους όρους ενός πιθανού δανείου για την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

«Επετεύχθη συμφωνία,» δήλωσε στο πρακτορείο άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων ενώ σχετικά με τα επιτόκια, είπε πως «είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τους όρους του ΔΝΤ».

«Για δάνεια μέχρι τρία χρόνια, είναι το επιτόκιο SDR ( τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα που έχει μια χώρα στο ΔΝΤ) συν 300 μ.β συν 50 μ.β. για προμήθεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προτείνουν το ποσό και τον χρόνο ωρίμανσης των δανείων ανάλογα με τις ανάγκες της Ελλάδας, ανέφερε η πηγή, ενώ για την εκταμίευση των δόσεων θα χρειάζεται η ομόφωνη συμφωνία των 16 χωρών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως χτες και σήμερα συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες η EFC, μια επιτροπή αποτελούμενη από τους υφυπουργούς οικονομικών και στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Η επιτροπή θα προετοίμαζε την ατζέντα για το επερχόμενο ECOFIN το οποίο θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε., αναφέρει πως οι λεπτομέρειες για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα ακόμα οριστικοποιούνται, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του ECOFIΝ στη Μαδρίτη.

Εκτιμάται ότι η νέα κατά δυο βαθμίδες υποβάθμιση από τον οίκο Fitch είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε. Σημειώνεται ότι αναλυτές της UBS θεωρούν ως πολύ πιθανή τη διάσωση της Ελλάδας τις προσεχείς ημέρες ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Στάση αναμονής από την Αθήνα

Η Ελλάδα «παρακολουθεί και περιμένει» τα νέα σχετικά με το πακέτο βοήθειας, δήλωσε στο Dow Jones Newswires Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Έχουμε δει τα δημοσιεύματα πως μπορεί να υπάρχει συμφωνία, αλλά δεν έχουμε λάβει επίσημη επιβεβαίωση,» τόνισε, και εκτίμησε πως οι Γερμανοί έκαναν κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα.

Γερμανία: Καμία αλλαγή στο θέμα της Ελλάδας

Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας στο Dow Jones Newswires Friday, υποβαθμίζοντας τις αναφορές σε διεθνή μέσα.

Τα σχόλια του ακολουθούν δημοσίευμα του Reuters ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με πιθανό δάνειο προς την Ελλάδα.

"Δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή στην ελληνική κατάσταση και στην απόφαση για την Ελλάδα", δήλωσε ο Christoph Steegmans, αναφερόμενος στη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.

Τηλεδιάσκεψη από ΕΚΤ για τις εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου αυτό το απόγευμα προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέρει το πρακτορείο.


0 σχόλια: